Trilobiter

Trilobiter är en fossil grupp av marina leddjur (klassen Trilobita) som en gång fanns i stort antal, men som dog ut mot slutet av paleozoikum, för omkring 400 miljoner år sedan. Ett tusental arter finns beskrivna.

Trilobiterna var mellan fem mm och en meter långa, och kroppen delad i huvud, bål, och svans. Huvudet bestod av fyra eller fem sammansmälta segment och hade ett par antenner, en mun, ett par ögon och fyra par gaffeldelade utskott som fungerade som både gälar och ben för förflyttning. Bålens segment var ledade medan svansens var sammansmälta till en solid sköld.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>