I dag blir det nyponpulver!

Alla barnen på skolan har varit ute med oss men även med sina föräldrar och plockat nypon. Vi har fått ihop ganska stora mängder med dessa små knallröda frukter. Dessa har vi lagt på stora plåtar och brickor så de ska torka ordentligt. I dag ska vi nämligen mixa ner dem till nyponpulver och göra nyponsoppa. Det kommer ju ändå inte att räcka till alla barnen eftersom det skulle gå åt så mycket mer nypon. Vi lärare har fuskat lite och köpt några förpackningar också. Nu ska jag försöka få ner lite info att berätta för barnen om hur nyttigt det är med nyponpulver.

nyponpulverNypon kommer från frukten av en ros. Busken växer upp till tio meter hög och bär en mycket doftande blomma. När blomman har blommat och alla kronbladen har fallit av, plockas nyponet och används i en mängd olika preparat. Nypon är den bästa källan till vitamin C och de innehåller 50% mer C-vitamin än apelsiner. En enda matsked av nyponpulver ger en vuxen mer än det rekommenderade dagliga intaget av 60 mg. Det kan ätas som det är eller blötlagda i vatten över natten och sedan kokas i vatten i ca en halvtimme. På grund av det höga C-vitamininnehåll är de en utmärkt boost för immunsystemet och används ofta som ett komplement för att förhindra eller behandla förkylning. Läs mer om nyponpulver på nyponpulver.se.

De fruktsyror och pektin i nypon te är milt urindrivande och laxerande. Det används för att förbättra och lindra symptomen av njurstörningar, eller att hjälpa till vid mild förstoppning. För att göra te häller man helt enkelt en kopp kokande vatten över en matsked krossade, torkade nypon och låt dra.  Sila ut eventuella bitar av nyponen och tillsätt honung och drick.

Bookmark the permalink.