Kanalplasttak ovanför barnens uteplats

Nu ska taket ovanför förskolans uteplats bytas ut. Det har tidigare varit trä och någon sorts plast men detta har ideligen gått sönder. Det finns så klart en del huliganer som tar sig upp på taket på kvällarna men snö och vind har också hjälp till. Alternativet är ett kanalplasttak! Det verkar hålla för det mesta som det kan råka ut för. Det finns tak so är gjorda i Polykarbonat och det är en mångsidig och tålig plast som används för en mängd olika tillämpningar, från kanalplasttak till cd-skivor. Den främsta fördelen med detta material i förhållande till andra typer av plast är dess stora styrka i kombination med låg vikt. Medan akryl är 17% starkare än glas, är polykarbonat nästan okrossbart. Skottsäkra fönster på till exempel en bank eller drive-ins är ofta gjorda av denna plast. Lägg till fördelen att det är bara 1/6 så tungt som glas.

Cd-skivor och dvd-skivor är kanske de mest erkända exempeln på polykarbonat. Klar polykarbonat används för att göra glasögon. Det innebär att det böjer ljus till en mycket högre grad än glas eller andra plaster med lika tjocklek.

Polykarbonatglas används också i solglasögon som innehåller filter för att blockera ultravioletta strålar. Det har höga slagtålighet gör dem perfekta för sport. Många solglasögonstillverkare väljer detta material eftersom det lätt kan formas utan problem som sprickor eller delning, vilket resulterar i extremt lätta, distorsionsfria, fashionabla glasögon som presenterar alla de hälsofördelar läkarna rekommenderar.

Elektronikindustrin använder också polykarbonat. Den har använts för att skapa genomskinliga färgade datorlådor, till exempel, och många mobiltelefoner, personsökare och bärbara datorer också använda den i sina höljen.

Andra användningsområden för polykarbonat finns i till exempel i växthus, strålkastare, utomhusmöbler, även om listan kan göras nästan oändlig. Denna plast kräver ändå giftiga kemikalier i sin produktionsfas. Det är dock, återvinningsbara och miljö föredra framför PVC i tillämpningar där antingen materialet kan användas. Hos Halle hittar du kanalplasttak!

Det finns som sagt en hel del som man kan använda denna plast till men jag ser fram emot vårt kanalplasttak jag! 🙂

Bookmark the permalink.