På liten cykel i Linköping.

Idag har vi flera barn som vill lära sig att cykla. En del av barnen kan redan och har med sig egen cykel. För de som inte har någon egen och vill lära sig, har vi lånat cyklar från en firma som hyr ut dem. De ville inte ha några pengar utan ställde upp på de barnen som behövde en cykel. De har till och med satt stödhjul på dem. Vi lärare har gjort en liten bana här utanför som de ska få lära sig på. Flera av föräldrarna har också kommit hit för att hjälpa till och vi är lika tacksamma varje gång. Det är många barn att hålla reda på! Titta här om du vill ha hjälp med din cykel i Linköping.

Själv cyklar jag halva året till jobbet och den snöiga och hala årstiden väljer jag att istället gå. Då har man sin motion fixad när man kommer hem och behöver inte åka iväg till något gym. Jag tycker inte så mycket om att cykla på isigt och halt väglag. Det finns dubbade däck att köpa och det kanske vore något? Annars har jag faktiskt inga problem med att gå heller. Nu får jag sluta skriva och ropa in de andra för ett litet mellanmål!

 

 

Barnen lär sig mer om Göteborg och juridik!

Våra barn på förskolan har sedan en tid tillbaka fått lära sig lite om olika yrkesgrupper genom att vi bjudit in föräldrar och de som vill komma och berätta vad de gör om dagarna. Detta är mycket uppskattat bland barnen och de ställer mycket frågor till de som besöker oss. Förra veckan hade vi en kille som körde lastbil här och tror ni barnen blev överlyckliga då han hade lastbilen med! Allajuridik Göteborg ungarna skulle ju upp och sitta i den så klart. Den här veckan har det varit en tjej från Göteborg här och hon jobbar med juridik. Hon är mamma till ett av barnen men vårdnaden varannan vecka. Pojken tycker själv det är roligt att få vara en vecka här och en vecka i Göteborg. När den riktiga skolan börjar får vi se hur det blir. Det är en go liten kille så vi hoppas att han kommer vara kvar.

Det är inte det lättaste att förklara juridik och hur det fungerar för ett gäng ungar men hon gjorde det jättebra och pedagogiskt. Barnen var mest nyfikna på Göteborg och om hon gick på Liseberg ofta. Ibland får man hålla sig för skratt! Hon visade en lagbok som hon hade med sig och barnen fick stora ögon. De hade aldrig sett en sådan tjock bok! Jag kollade precis in en länk om juridik i Göteborg, prolegal.se. Tänk vilket spännande yrke det är. Vad mycket olika människor och saker man får vara med om. Fast jag är allt nöjd med att jobba med mina barn här på förskolan. Jag tror inte jag kunde hittat ett yrke som passade mig bättre.

Kanalplasttak ovanför barnens uteplats

Nu ska taket ovanför förskolans uteplats bytas ut. Det har tidigare varit trä och någon sorts plast men detta har ideligen gått sönder. Det finns så klart en del huliganer som tar sig upp på taket på kvällarna men snö och vind har också hjälp till. Alternativet är ett kanalplasttak! Det verkar hålla för det mesta som det kan råka ut för. Det finns tak so är gjorda i Polykarbonat och det är en mångsidig och tålig plast som används för en mängd olika tillämpningar, från kanalplasttak till cd-skivor. Den främsta fördelen med detta material i förhållande till andra typer av plast är dess stora styrka i kombination med låg vikt. Medan akryl är 17% starkare än glas, är polykarbonat nästan okrossbart. Skottsäkra fönster på till exempel en bank eller drive-ins är ofta gjorda av denna plast. Lägg till fördelen att det är bara 1/6 så tungt som glas.

Cd-skivor och dvd-skivor är kanske de mest erkända exempeln på polykarbonat. Klar polykarbonat används för att göra glasögon. Det innebär att det böjer ljus till en mycket högre grad än glas eller andra plaster med lika tjocklek.

Polykarbonatglas används också i solglasögon som innehåller filter för att blockera ultravioletta strålar. Det har höga slagtålighet gör dem perfekta för sport. Många solglasögonstillverkare väljer detta material eftersom det lätt kan formas utan problem som sprickor eller delning, vilket resulterar i extremt lätta, distorsionsfria, fashionabla glasögon som presenterar alla de hälsofördelar läkarna rekommenderar.

Elektronikindustrin använder också polykarbonat. Den har använts för att skapa genomskinliga färgade datorlådor, till exempel, och många mobiltelefoner, personsökare och bärbara datorer också använda den i sina höljen.

Andra användningsområden för polykarbonat finns i till exempel i växthus, strålkastare, utomhusmöbler, även om listan kan göras nästan oändlig. Denna plast kräver ändå giftiga kemikalier i sin produktionsfas. Det är dock, återvinningsbara och miljö föredra framför PVC i tillämpningar där antingen materialet kan användas. Hos Halle hittar du kanalplasttak!

Det finns som sagt en hel del som man kan använda denna plast till men jag ser fram emot vårt kanalplasttak jag! 🙂

Pooltäckning behövdes på pool nära förskolan!

Precis i närheten av förskolan håller ett par på att bygga en liten pool i trädgården. Jag stannade härom dagen för att prata med det ganska unga paret och jag blev lite förvånad att de inte visste att det var lag på att ha pooltäckning eller staket på en fast pool. Det är för att barn inte ska kunna smita dit och drunkna. Staketet eller pooltäckningen ska ha lås av någon form och om man väljer att täcka över poolen måste det kunna bära ett barn. Jag var givetvis lite bekymrad då vi har så många barn i närheten. Paret lovade att de skulle ordna det så det blir inga problem. Jag gav dem en länk där de kan titta mer på pooltäckning, zabra.se. Det vore så härligt att ha en egen pool speciellt så varmt som det har varit i sommar. Kanske skulle man ta och kolla på lite olika modeller och priser. Det är ju inte alls lika dyrt och krångligt som det har varit. Många har idag en mindre pool på sina gårdar och en del bygger snygga däck runt om. Själv hade jag gärna velat haft en som var tillräckligt stor för att motionssimma i men då får jag nog vinna på Lotto först.

 

Förskolan hamnar på en industritomt?

Det är inte alls omöjligt att det kommer att byggas en förskola till utanför stadens kärna. Jag har hört att det letas efter en industritomt i ett område som kommer att ha stort kommersiellt värde. Det låter inte så tokigt eftersom det kommer vara mycket folk som arbetar i området. De har då nära till att lämna sina barn utan att snurra runt inne i stan. Industritomter ligger oftast inte så långt bort från övrig bebyggelse. Lägenheter brukar väl oftast bli placerade så nära stadens centrum som det går och det byggs på hela tiden.

Här kan man titta på industritomt, etablerailjungby.se. Jag hoppas att detta går vägen eftersom det verkligen behövs fler förskolor. Det är trångt hos oss redan och det kommer fler barn i höst. Vi trivs än så länge eftersom det är mycket god stämning här och grupperna är ännu inte för stora. Jag har ungefär så många barn att ta hand om som jag kan klara på ett bra sätt. Problemen uppstår då det blir ännu fler och platserna inte räcker till. Självklart måste barnen känna att någon finns och tar sig tid för dem, det försöker jag verkligen hinna med även om det inte alltid är så lätt att räcka till

 

Dramatenvagn på vift!

Vi har hittat en dramatenvagn ute vid en av lekplatserna men ingen verkar ha frågat efter den? Ingen av de barn eller föräldrar vi frågat vet något eller känner igen den. Mystiskt! Själv hade jag en dramatenvagn för många år sedan och nu när jag såg denna blev jag sugen på att köpa en igen. De är tydligen mycket populära men det är inte därför jag vill ha en, utan för att de är så väldigt praktiska. Man kan bära och få med sig ganska mycket varor i en sådan istället för att kånka runt med ryggsäck. Det sparar på axlar och rygg. Jag kan ha väldigt ont i mina axlar när jag burit hem tunga grejer från affären. De är också mycket bra om man ska resa bort, som weekendväska. Förr fanns det ju varken så många färger eller modeller att välja på men det gör det idag. Titta bara på denna sidan på dramatenvagn, seniortoo. Så nog är det lite konstigt att ingen saknat en sådan dyrgrip! Kanske kommer det någon vad det lider men vi tänkte lämna den till Polisen om ingen frågar efter den. Hoppas den hittar hem till sin ägare igen!

 

Förskolan får stödmurar runt lekplatsen.

Ibland händer det lite extra bra saker här på förskolan. Vi har äntligen fått in pengar för att göra om ute på lekplatsen. Som vi har kämpat för att få till en mer trivsam miljö för barnen. Det kommer att bli några stödmurar runt om och vi ska plantera växter som får slingra sig runt och upp över betongen. Dessutom kommer en av stödmurarna att ha små klätterfästen i olika höjder, som en klättervägg i miniatyr. Det är något jag gärna skulle vilja ha hemma på tomten också. Barnen älskar att få klänga runt och visa vad de kan. Är du intresserad av att veta mer, klicka på denna länken stödmurar, Betongpoolen. Arbetet med lekplatsen kommer påbörjas till våren och det blir en lång väntan dit. Barnen vet ännu inget om detta och det är tur det annars skulle man få svara på frågor angående det varenda dag, från morgon till kväll.

Jag tänkte göra ett litet blomprojekt till våren och jag ska involvera barnen i det. Det finns små luktärtor som gärna slingrar sig runt saker. Det vore trevligt att så lite ärtor, så får barnen se dem växa upp. De ska ju planteras ut senare när lekplatsen blivit klar.

 

 

Idag använder vi frukttorken med barnen!

Vi har plockat fram en frukttork för att lära barnen hur man enkelt gör sitt eget godis från naturen.

Torkad frukt ger ett friskt och välsmakande mellanmål. Eftersom frukt är torkas vid låg temperatur i stället för att tillagas, är näringsämnen som inte bryts ned kvar i frukten. Detta gör att du får ut det mesta av dina frukter och grönsaker. Människor som äter ”raw food” kan inte få nog av det här.
De flesta butiker har torkad frukt nuförtiden, men det finns fördelar med att torka din egen. Här kan du köpa en frukttork, spisabutiken.
Viktigast av allt är att du vet exakt vad du äter. Även de udda företagen som erbjuder helt naturliga produkter utan tillsatser, packar den torkade frukten med en massa socker och konserveringsmedel. Om du har en frukttork eller torkar din egna frukt i en ugn gör att det blir billigare än att köpa torkad frukt och en hel del billigare än att köpa ekologisk torkad frukt. Det finns också miljöfördelar. Torkning av din egen frukt eliminerar koldioxidutsläpp eftersom den köpta torkade frukten måste transporteras till bearbetningsanläggningar. Köp en frukttork och börja engagera dina vänner eller dina barn!

Förskola & Förskoleklass

I förskolan arbetar vi enligt montessoripedagogiken och med förskolans läroplan som värdegrund. Förskolan består av avdelningen Snäckan (1-3 år) och Korallen (3-5 år). Vi har två platser reserverade för barn i behov av särskilt stöd, som har kontakt med Barn- och ungdomshabiliteringen i Linköping. Till dessa barn finns särskild personal anställd. Vi är en av Svenska Montessoriförbundet auktoriserad förskola med anställda montessorilärare.

Förskoleklassen Bläckfisken kan ta emot 15 sexåringar. Här finns plats reserverad för två barn som har kontakt med Barn- och ungdomshabiliteringen i Linköping. Särskild personal finns anställd för dessa barn.

I förskoleklassen arbetar vi i första hand med montessoripedagogiken som grund och eftersom barnen kan komma från många olika förskolor betonas vikten av att ge barnen möjlighet att lära känna varandra och bli goda kamrater. Barnen arbetar med montessorimaterialen, gör studiebesök, m m på förmiddagen kl 08:30-11:30 då tiden för den allmänna kostnadsfria förskolan är.

Morgon och eftermiddag är fritidshemstid som man kan utnyttja vid behov.