Boende i Åre till skolresan

Jag sitter i en soffa på skolan med broschyrer och bilder över hela bordet. Barnen ska på skolresa till Åre om några månader och idag ska jag boka ett boende för oss. Det finns lite att välja på men jag tycker att detta är det bästa boende i Åre, Åreskutan! Det ligger bra till och det finns plats för alla barnen. Det finns andra mysiga ställen också men de är inte lika bra placerade.

Barnen är så glada över att få åka på skolresa och för en del barn är detta första gången de är iväg på något. Det är inte alla barn som har föräldrar som har råd att åka bort på semester. Vi brukar alltid försöka se till så att barnen kan åka allihop tillsammans. En del insamlingar görs och vi bakar och får in pengar på så sätt. En del andra barn åker iväg till fjällen och åker skidor varje vinter. Själv har jag faktiskt mest rest till solen när jag varit på semester. I Åre har jag varit två gånger tidigare men de andra lärarna som ska följa med, har varit där flera gånger. Det är mycket som ska planeras, inte bara boende och det är bäst jag tar tag i det nu. Vi hörs snart igen!

Veterinär på besök på skola i Stockholm.

Det barnen tycker är roligast av allt är när vi får besök av människor från olika yrkesgrupper. Igår hade vi en veterinär hos oss här i Stockholm. Jag behöver nog inte säga hur glada de var för detta. Den stackars veterinären som hette Kristin, höll på att bli alldeles överfallen av alla frågor. Hon visade bilder på en rad olika vilda och tama djur och många av barnen har ingen aning om vad som finns i skogarna utanför Stockholm. Det är inte alla barn som kan komma ut på landet eller göra resor, då deras föräldrar har det knapert med ekonomin. Det är bland annat därför vi försöker involvera dem i natur, djur och miljö så mycket vi har kraft och möjligheter till. Här kommer en länk för dig som vill veta lite mer om veterinär i Stockholm. Vi skulle hemskt gärna ta med barnen på en skolresa till Kolmården men det finns nog tyvärr inte medel till detta.

Kristin har arbetat som veterinär i 22 år och sett många saker. Hon visade filmer från sin tid utomlands där hon hjälpte till med vilda djur. Tänk vad hon har sett och varit med om! Det är ändå i Stockholm hon trivts bäst sa hon till oss lärare. Det finns tråkiga saker som barnen inte behövde höra. Jag pratade med henne om att ta in vår hund för hälsokontroll så vi ses nog snart igen.

I dag blir det nyponpulver!

Alla barnen på skolan har varit ute med oss men även med sina föräldrar och plockat nypon. Vi har fått ihop ganska stora mängder med dessa små knallröda frukter. Dessa har vi lagt på stora plåtar och brickor så de ska torka ordentligt. I dag ska vi nämligen mixa ner dem till nyponpulver och göra nyponsoppa. Det kommer ju ändå inte att räcka till alla barnen eftersom det skulle gå åt så mycket mer nypon. Vi lärare har fuskat lite och köpt några förpackningar också. Nu ska jag försöka få ner lite info att berätta för barnen om hur nyttigt det är med nyponpulver.

nyponpulverNypon kommer från frukten av en ros. Busken växer upp till tio meter hög och bär en mycket doftande blomma. När blomman har blommat och alla kronbladen har fallit av, plockas nyponet och används i en mängd olika preparat. Nypon är den bästa källan till vitamin C och de innehåller 50% mer C-vitamin än apelsiner. En enda matsked av nyponpulver ger en vuxen mer än det rekommenderade dagliga intaget av 60 mg. Det kan ätas som det är eller blötlagda i vatten över natten och sedan kokas i vatten i ca en halvtimme. På grund av det höga C-vitamininnehåll är de en utmärkt boost för immunsystemet och används ofta som ett komplement för att förhindra eller behandla förkylning. Läs mer om nyponpulver på nyponpulver.se.

De fruktsyror och pektin i nypon te är milt urindrivande och laxerande. Det används för att förbättra och lindra symptomen av njurstörningar, eller att hjälpa till vid mild förstoppning. För att göra te häller man helt enkelt en kopp kokande vatten över en matsked krossade, torkade nypon och låt dra.  Sila ut eventuella bitar av nyponen och tillsätt honung och drick.

Låssmed fick komma till skolan i Kalmar.

Det är inte vanligt att nycklar försvinner här på skolan i Kalmar men vi har haft inbrott nyligen. För att vara på den säkra sidan ringde vi en låssmed och bad honom komma och byta ut en del lås. Dessutom hade vi ett förråd som det bara fanns en nyckel till, vilken nu var borta. Låssmeden fick fixa det låset också och byta ut det. Nu har vi iallafall nya lås och nycklar. Denna gång ska de förvaras mycket väl och vi har nya rutiner. Det var tydligen fler skolor och andra lokaler runt om Kalmar som hade haft inbrott sade låssmeden. Jag tror minsann det är dags att fixa larm fast vi har inte så mycket av värde att ta. Det är inget som professionella inbrottstjuvar skulle göra sig besväret med. Ibland är det ungdomar som härjar runt och går in och tar lite smått och mat och så vidare. Det tråkiga är att det ofta är mycket som blir förstört och det kostar en hel del att byta rutor och byta lås. Här kommer en länk till en bra låssmed i Kalmar, calmarsundslas.se. Nu är det hög tid att göra i ordning för vår en utflykt som vi ska ha med barnen senare i eftermiddag.

 

Barnen lär sig om klockor!

Idag har vi haft en urmakare hos oss på skolan. Han pratade om hur klockan kom till och visade barnen hur en klocka såg ut på insidan. Vi lärare tyckte att det var minst lika intressant. Det finns en lång historia av klockor och ur:

En klocka är oftast knuten till en rem eller ett band som bärs runt handleden. Det är i grunden en klocka, som också kan fästas på en kedja eller bäras i en ficka. Klockor som ringklocka, fickur, hängur, etc. är några av dessa. På 1400-talet kom klockor till att existera i Europa. Från 1400-talet och fram till nu, har de blivit mycket avancerade. Först brukade människor bära klockor i fickor, i händerna eller fästes de på en kedja. Nu bärs klockor på handleden och det finns massor av förbättringar i tekniken. Annat än att se vilken tid det är, kan man också se dag, månad och år. Klockor med miniräknare är också tillgängliga på marknaden. De är mycket användarvänligt för dem som snabbt behöver beräkna något. Titta här på klockor, Adenfalks!

Det finns också vattentäta modeller – dessa kallas för dykarklockor. Å andra sidan, är en klocka ett instrument för beräkning av tiden. En klocka härrör från det latinska ordet Cloca, som betyder ”klocka”. Det är en av de äldsta mänskliga uppfinningar som ses i dagens hem. Det är inte nödvändigt att klockorna bara hängs på vägg. Uppfinnarna uppfann också små klockor som var mycket svåra för dem att komma på. Klockor kan vara intressanta paradnummer för att demonstrera skickligt hantverk, eller billigare, massproducerade objekt för hemmabruk.

Bergvärme till våra lokaler i Huddinge.

Bergvärme på infomöte

Det är ett beslut fattat att skolan ska få bergvärme nästa år. Ett bra beslut tycker de allra flesta eftersom det är ett miljövänligt alternativ som kommer att löna sig i längden. Vi lärare har precis varit på ett informationsmöte om hur det ska går till och vad det egentligen innebär. Tänk att solenergi kan lagras i marken och man kan använda den till att värma upp byggnader och även att värma upp vatten med. Det borras ett hål i marken som vanligtvis inte är mer än 200 meter men det beror på hur berggrunden ser ut. Det ska sedan installeras en värmepump i byggnaden som fördelar ut värmen i skolans lokaler.  Här kan du läsa mer om bergvärme i Huddinge. Det är ett företag som heter Bergvärmekällan och de kan hjälpa till med det mesta inom bergvärme. De finns inte bara i Huddinge utan på fler ställen i Stockholmsområdet. Ett tillstånd måste man dock söka själv och detta ska göras i god tid innan det ska börja borras.

Som lärare här behöver vi inte göra så mycket mer än att försöka hålla barnen borta från maskinerna och försöka förklara för dem vad det är som sker. Det är bra att de lär sig om energi eftersom det är en så viktig miljöfråga. De flesta barnen här i Huddinge är mycket frågvisa och nyfikna. Vad jag förstår är det fler och fler skolor som börjat se över gamla energikällor och istället väljer bergvärme.

 

Städdag på skolan kräver en släpvagn!

Vi har haft höststädning på skolan och förskolan. Alla har fått hjälpa till i den mån de kunnat. Vaktmästaren har styrt upp allt och fixat en stor släpvagn som vi ska kunna lasta allt skräp på. Första omgången blev mycket ris efter att buskar och träd blivit klippta. Det blev också en hel del skräp som låg runt om i ytterkanterna. Detta var barnen riktigt bra på att samla ihop. Alla lärare passade på att gå igenom vad som skulle bytas ut inne. Det är alltid någon trasig stol eller liknande. Vaktmästaren åkte med släpvagnen till en miljöstation som inte ligger så långt härifrån. Här kan du hyra olika modeller av släpvagn, Midtrailer. Den här gången hade vaktmästaren lånat både bil och släp från en annan skola. 

När all städning var klar, skräpet slängt och släpvagnen och bilen var återlämnade, passade vi på att grilla korv! En del föräldrar som kom tidigt var också med och det är så roligt att se hur glada både barn och föräldrar kan bli, när de varvar ner och tuggar i sig en varmkorv framför brasan. Ibland behövs det så lite för att bryta vardagsstressen men ändå är det så svårt att låta bli att stressa. Det är inte utan att man tycker att det är synd att barnen ska slitas runt på morgonen för att man måste hinna till sitt jobb.

 

Trästaket runt skolgården

Nu byts äntligen det gamla trasiga trästaketet ut runt skolgården! Det var inte en dag för tidigt. Det har varit många olika tankar runt vilket material staketet ska vara gjort av. Vi ville ha ett trästaket igen och så blev det. Här är lite fakta om staket för den som vill veta.

Staket är särskilt populärt i USA , där stilen har använts sedan tidigaste kolonialtiden och är fortfarande populärt i dag. De är ett dekorativt sätt att hålla inne husdjur och barn utan att blockera utsikten, och används runt både fram och bakgård. Traditionella staket var gjorda av trä och målade vita (eller vitkalkade ), men nu finns staket är också tillgängliga i polyvinylklorid (PVC).

En staketet är i allmänhet 91 till 122 cm högt. Vad som verkligen skiljer ett staket är den topp, som är avsmalnande eller spetsiga. Trästaket är det mest traditionella. Men på grund av att målning krävs för att hålla brädorna fint vita, i kombination med behovet av att byta ut dem på grund av vittring, har PVC ökat i popularitet för staket. PVC är tillgänglig i vitt, och därför inte behöver någon målning. De flesta kvalitet PVC stängsel kommer med en begränsad livstidsgaranti och inte ruttnar eller behöver byta ut som trä. Här är några som kan det här med trästaket, jamtgarsgard.se.

Det första steget i att installera en staketet är att sätta stolparna i marken. Traditionellt görs detta genom att gräva djupa hål. Stolparna placeras sedan upprätt i marken och det hälls i betong för att cementera dem på plats. När de är inställda, är de horisontella skenorna fästa på stolparna med hjälp av fästelement, och slutligen kan de lodräta brädorna fästas på de horisontella skenorna. Den överlägset mest tidskrävande delen av att installera en staketet är att sätta stolparna.

Det finns några vinyl staketet system på marknaden som installeras utan att gräva hål eller använda betong. Dessa installeras genom att köra en påle djupt ner i marken, vilket är hur kedjelänkstaket har installerats i flera år. Detta är det mest populära sättet att installera vinylstaket i där det är riktigt kallt eftersom den djupa frosten kan vräka betongfundament ur marken. En trästaketet, helst vitt, ses av vissa som en symbol för den ideala medelklassen förorts liv, med familj och barn, stort hus, och lugnet.

Bjudna på konferens i Värmland!

Som vi alla lärare har gått och väntat på att det ska bli en trevlig tillställning för oss. Det var länge sedan vi var iväg på konferens eller kick-off. Nu ska vi ända till Värmland! Det ska bli jätteskoj och vi är så taggade inför detta. Jag har varit i Värmland när jag var liten men det var ju så länge sedan så det kommer jag inte ihåg. Jag minns bara att jag tyckte det var så vackert. Det blir två hela dagar med god mat och så ska vi sova på en herrgård. Jag såg lite bilder från stället vi ska ha konferensen på och det var jättefint! Jag lägger in en länk så att ni får titta själva var vi ska på konferens i Värmland, Dömle. Visst är det toppen! En konferens innebär ju så klart en del jobb också men det känns ändå nytt och annorlunda. Jag tycker om mitt vanliga jobb och att ta hand om barnen på skolan men ibland behöver man hämta energi också. 

Nu är det fika på jobbet och gissa vad alla lärarna skrattar och pratar om? Just det, konferensen i Värmland. Härligt att se alla så där glada och det smittar på barnen också, fast de inte har en aning ens om vad konferens är.

 

Trilobitens grundskola

I skolan arbetar vi med montessoripedagogik och med läroplan för det obligatoriska skolväsendet som värdegrund. Fullt utbyggd kommer skolan att bestå av en klass, år 1-3 och en klass, år 4-6. Varje klass består av ca 45 barn, som delas in i ”hemgrupper” bestående av 22-23 barn. I varje ”hemgrupp” finns plats för barn i behov av särskilt stöd, som har kontakt med Barn- och ungdomshabiliteringen. Till dessa barn finns särskild personal anställd.

I skolan arbetar barnen med individuella arbetsplaner i de flesta av ämnena:

svenska
matematik
historia
religion
samhällskunskap
zoologi
botanik
ekologi
människan
teknik
musik
bild
idrott & hälsa
engelska
hemkunskap
slöjd

Vi har en logoped knuten till skolan som arbetar med de barn som har särskilda språkliga behov.

I förskolan, förskoleklassen, skolan och fritidshemmet arbetar vi i arbetslag som planerar och genomför verksamheten tillsammans. Eftersom vi har olika yrkeskompetenser kompletterar och berikar vi varandra i arbetslaget.